Of je kind nu naar de basisschool of de middelbate school gaat, maakt nauwelijks iets uit. Een nieuw modetrend is wel dat schoolgaande kids meer en meer willen uitpakken met uiterlijk vertoon op het gebied van merkkleding. Zien en gezien worden. Recentelijk sociologisch onderzoek wees uit dat merkkleding bij de schoolgaande jeugd ervoor zorgt dat ze dan meer aanzien genieten bij andere leeftijdsgenoten.

Het uiterlijk wordt steeds belangrijker in de basisschool

Er waait een nieuwe trend door de modewereld bij kinderen, en dan vooral bij meisjes kleren. Feit is dat voor kinderen die de laatste twee jaren in de basisschool zitten, het uiterlijk een steeds grotere plaats inneemt. De look bepaalt immers voor een groot deel de status binnen de klasgroep. Veel kinderen beschikken niet over voldoende ruggengraat om met die druk om te gaan. Door met merkkledij rond te lopen denken ze hun imago te kunnen opsmukken ten opzichte van de andere leeftijdgenoten. Sommige merkkledij is een heel stuk duurder dan klassieke kleding van gewone modeketens.

Veel ouders staan voor een dilemma op financieel vlak

Het brengt ouders ongewild in een lastig parket en worden vaak voor een vervelend dilemma geplaatst. Deze verdeeldheid heeft enerzijds te maken omdat sommige ouders de meerwaarde van merkkledij nutteloos vinden en anderzijds dat hun opgroeiende kinderen goed in de schoolgroep liggen. Kortom, het is hinken op twee gedachten. In de praktijk maakt het immers nauwelijks iets uit of kinderen merkkledij dragen of niet, maar door merkkleding te dragen krijgen ze een statussymbool en geeft het hun meer vertrouwen voor de buitenwereld. Helaas is niet elke ouder financieel bemiddeld om merkkleding aan te schaffen. Hou van de andere kant vanuit pedagogisch oogpunt steeds in het achterhoofd dat de kinderen geen kuddedieren mogen zijn.

Kinderen bewust maken dat merkkledij prijzig is

Een trui van een modecoryfee kost al vlug 80 euro, terwijl een trui van een klassieke modeketen slechts 20 euro kost. Vaak hebben kinderen niet meteen in de gaten dat merkkleding duur is. Om dit duidelijk te maken, kan je adolescenten laten werken om de merkkledij te kopen. Uiteraard is dit niet mogelijk bij kinderen die nog in het basisonderwijs zitten. Maar om de waarde van het geld te leren ontdekken, kan je je nakomelingen bijvoorbeeld 10 euro van hun wekelijks of maandelijks zakgeld laten bijdragen.

Gelukkig hoeft niet alle kleding merkkledij te zijn

Andere mogelijkheid is uiteraard dat de kerk een beetje in het midden laat zodat je oeverloze woordenwisselingen kunt voorkomen. Je spreekt op voorhand af om niet altijd merkkleding te kopen. Je geeft tekst en uitleg waarom je dit zo gaat aanpakken. Een overtuigend argument is dat peperdure kinderkleding maar een korte periode wordt gedragen. Voor dat je het door hebt zijn immers je kinderen er helemaal uitgegroeid.

Comments are closed.