Het overgrote deel van de vrouwen denkt: als ze eenmaal een behamaat hebben gevonden in hun jonge jaren, dat de grootte van de beha voor heel je leven is. Maar dit is een grote misvatting. Er zijn verschillende redenen waarom de grootte van een BH verandert in de loop van een vrouwenleven. Denk maar aan een veranderde gezinssituatie bijvoorbeeld, een nieuwe job of de kinderen in huis. Maar ook corona kan hier voor iets tussen zitten. Welke parameters de grootte van een beha bepalen hangt van volgende externe factoren af.
Grotere borsten door zwangerschap
Het is een onomstootbaar feit dat wanneer je zwanger bent, de borstgrootte fors toeneemt. Bij de overgrote meerderheid van de vrouwen zijn de cupmaten op het einde van de zwangerschapsperiode groter dan hiervoor. Na de borstvoeding verminderen ze weer in omvang. Maar zoals de borsten voor de zwangerschap waren zullen ze nooit meer worden. Concreet betekent dit dat je ook tijdens de draagtijd andere beha’s nodig hebt.
Gewicht en leeftijd spelen een rol
Je hoeft er geen tekeningetje bij te maken dat vrouwenborsten er anders uitzien dan wanneer je nog 20 was. Dit heeft te maken omdat het vetpercentage in je lichaam doorheen de jaren toeneemt. Deze metamorfose ontstaat door stress, (kinder-) drukte of wordt beïnvloed door de hormonen. Meer of minder gewicht merk je meteen aan de borstgrootte. Bij dieet zie je dit vaak als eerste aan de borsten.
Anticonceptie heeft impact op de borstgrootte
Wie anticonceptie pillen inneemt krijgt op een of andere wijze hormonen binnen die rechtsreeks de borstomvang kunnen beïnvloeden. Wie de pil slikt, mag niet uit het oog verliezen dat borsten een beha cupmaat groter kunnen worden.
Vet en spieren veranderen als je veel sport
Wanneer je een fervente sportbeoefenaar bent, zal je dat ook zien aan je borstgrootte. Het is een publiek geheim dat de verhouding vet- en spierenmassa helemaal drastisch kan veranderen tijdens de lichaamsbewegingen. Tot op welke hoogte je borsten min of meer veranderen, hangt vooral van je lichaamsbouw af. Maar ook van de sportdiscipline die je gaat beoefenen. Er is uiteraard een groot verschil tussen trainingen opbouwen voor een marathon of dat je aan gewichten gaat hangen.
De zogeheten coronakilo’s en de invloed op de beha maat
Door corona viel wellicht de aanwezigheid in de sportschool helemaal weg van het ene op het andere ogenblik. Geen beweging meer tot grote frustratie. En door de lockdowns en het thuizitten had je de onhebbelijke gewoonte om meer te gaan eten. Het gevolg hiervan laat zich raden. Je kreeg meer en meer last van de zogeheten coronakilo’s. Hierdoor veranderde dus ook de behamaat. Het is daarom aan te raden de cupmaat van je beha in dit postcorona tijdperk opnieuw te laten meten.
Comments are closed.