Bandshirtjes zijn mede dankzij de grote kledingketens hipper dan ooit. Waren het vroeger alleen fanatieke fans die met de naam van hun favorieten over straat gingen, nu pronken veel fashionista’s met de meest obscure namen. Wat weet jij eigenlijk van de band waarvan je de naam draagt?
Iconische afbeeldingen
Veel beroemde rockbands hebben herkenbare, iconische logo’s waar in sommige gevallen niet eens de bandnaam in verwerkt is, zie de tong van The Rolling Stones en de achtpuntige ster van Red Hot Chili Peppers. Begin deze eeuw ontstond op de burelen van een niet nader te noemen modeketen het plan om deze afbeeldingen op shirtjes te drukken. De jeugd dook er massaal op, vaak zonder te weten waar het beeldmerk voor stond. Dat er betaald is voor het gebruiken van die logo’s, is onwaarschijnlijk, en dat wringt bij veel fans van het eerste uur.
Muziek beluisteren
Ook andere bands zoals Nirvana, Pearl Jam, Ramones en AC/DC hangen misschien in jouw inloopkast. Het is in ieder geval de moeite waard de betreffende muziek eens aan te slingeren en te kijken waar die voor staat. Voor hetzelfde geld ben je het totaal niet eens met de songteksten. Of vind je het allemaal veel te veel herrie. Maar wordt je door iemand gevraagd of je The number of the beast ook zo’n geweldig nummer vindt omdat je een Iron Maiden-shirt aan hebt, dan hoef je diegene niet het antwoord schuldig te blijven.
‘Onbekende muzikant’ Paul McCartney
We kunnen het zien als een generatiekloof: de opvatting was vroeger dat je niet rondliep in iets waar je helemaal geen verstand van, laat staan binding mee had. Typisch: op sociale media zei een jonge muziekliefhebber over de samenwerking FourFiveSeconds van Rihanna, Kanye West en Paul McCartney dat het zo leuk was dat Kanye West ‘onbekende muzikanten ook een kans gaf’. De naam Paul McCartney, met The Beatles zo ongeveer de vleesgeworden wieg van alle popmuziek die nu gemaakt wordt, deed geen beletje rinkelen.
Koop echte bandshirts bij de band zelf
Sinds muziek vrijwel gratis te downloaden en streamen is, verkopen bands veel minder platen. Gekscherend noemen sommigen zichzelf T-shirtverkoper in plaats van muzikant, omdat hun inkomsten nu voornamelijk voortkomen uit touren en merchandise verkopen. Vanzelfsprekend bepaal je het zelf, maar het ligt meer voor de hand die bandshirts via de officiële website van de bands zelf aan te schaffen. Zij zijn immers de eigenaren van het logo, niet de modeketens die de afbeeldingen van internet halen. En dan heb je bovendien een echt exemplaar in handen.